donderdag 5 juni 2014

Subversieve sociale media: Tumblr editie III

via
Daar is er weer een! In deze reeks van posts bespreek ik manieren waarop sociale media (en op een of andere manier kom ik steeds uit bij Tumblr) een platform kunnen vormen voor maatschappelijke debatten. Sommigen zijn controversieel, anderen een beetje gek, maar wel altijd interessant. Mocht je zelf nog tips hebben, laat het ons weten!

Saving room for cats
Of, in het geval van het bovenstaande plaatje, saving room for Cat (RIP). Deze Tumblr is voortgekomen uit de frustratie van metrogangers in steden als Londen en New York, waar sommige mannen heel uitgebreid gaan zitten in een volle metro. Voorheen werd aangenomen dat dit ofwel een zekere onbewuste dominantie moest uitstralen, ofwel gewoon een gedachteloosheid, maar nu weten we wat de werkelijke reden is: ze houden gewoon rekening met katten. Lief hè?


The Queer Muslim Project
Mijn favoriet: het project 'Just me and Allah' interviewt moslims uit de (Amerikaanse) LHBT gemeenschap. Waar de Islam normaalgesproken wordt gerepresenteerd als een starre, hypertraditionele godsdienst, dit project laat zien dat, net zoals elk ander geloof, Islam kan worden ingevuld op een eigen manier - ook al kan dit soms problemen meebrengen bij de gemeenschap.

Journalism while female
Je bent iemand aan het interviewen voor je journalistieke baan, en halverwege het interview vraag iemand: "Oké, zullen we nu seksen?" Of de opmerking: "Je bent te gevoelig om journalist te zijn." Dit soort verhalen worden gedeeld door vrouwelijke journalisten op deze Tumblr, volgens hetzelfde principe als Everyday Sexism.

When women refuse
Deze Tumblr werd veel gedeeld op feministische websites na de misogyne moordpartij in Santa Barbara vorige week. Ze posten verhalen over vrouwen die, na het weigeren van seksuele avances, slachtoffer zijn geworden van geweld of moord. De website laat zo zien dat de Santa Barbara-schietpartij niet uniek was in zijn soort, maar deel zijn van een groter maatschappelijk probleem.

Ik heb een beetje gemixte gevoelens bij deze Tumblr, die, vergelijkbaar met When women refuse en Journalism while female laat zien dat onschuldige chatgesprekken plotseling kunnen omslaan in een "laat me je tieten zien" bevel. Aan de ene kant is-ie best vermakelijk in dezelfde naming and shaming tactiek die ook door Saving room for cats wordt gebruikt, maar om nou te zeggen dat dit alleen maar witte en heteroseksuele mannen zijn... De maker zegt echter dat dit van een grapje komt dat witte, heteroseksuele mannen over het algemeen slecht zijn in sexting, maar dat alle rassen en seksuele oriëntaties worden geaccepteerd op de blog.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten